Este periculos să trezești un somnambul? Adevărul despre fenomen explicat științific
Dacă cunoști pe cineva care merge în somn sau tu însuți ai această tendință, probabil ai auzit că nu ar trebui niciodată să trezești un somnambul. Această idee este foarte veche. De fapt, somnologul de la Universitatea Stanford, Dr. Mark Mahowald, a declarat pentru LiveScience că provine dintr-o credință antică conform căreia sufletul părăsește corpul în timpul somnului. Astfel, trezirea unui somnambul ar determina persoana să umble fără suflet de atunci încolo, o teorie care – trebuie să recunoaștem – nu are o bază științifică solidă pentru a decide dacă să trezim sau nu pe cineva care umblă în somn.
În prezent, știm mult mai multe despre somn și somnambulism, inclusiv despre riscurile de a trezi pe cineva față de a-i permite să continue mersul nocturn. Zvonurile conform cărora trezirea unui somnambul ar putea provoca comă sau atac de cord nu sunt corecte. Totuși, acest lucru nu înseamnă că ar trebui neapărat să-i trezim.
Riscurile și confuziile asociate cu trezirea somnambulilor
„Atunci când cineva este somnambul, este prins între somnul profund și somnul ușor și, dacă încerci să-l trezești, va fi foarte confuz și dezorientat,” a explicat profesoara Harriet Hiscock de la Institutul de Cercetare pentru Copii Murdoch pentru ABC. „Nu îi vei provoca un atac de cord sau nu îl vei ucide, dar încercând să-l trezești – ceea ce este de obicei destul de dificil de făcut – îl poți face foarte agitat.”
Somnambulismul – deși dezorientant și, uneori, stresant – nu este în sine dăunător pentru sănătate, conform pulmonologului și specialistului în medicină a somnului, Dr. Raghu Reddy de la UAMS. Cu toate acestea, există alte riscuri asociate. „Poate provoca probleme indirect, în principal din cauza preocupărilor de siguranță – ieșind din casă, sărind pe fereastră, folosind brichete și cuțite de bucătărie, lovindu-se de obiecte ascuțite, etc.”
Exemple extreme și abordări recomandate
În cazuri extreme, somnambulii au fost cunoscuți de-a lungul anilor să conducă în timp ce dorm, sau – ca o fetiță de 15 ani în 2005 – să urce pe o macara de 40 de metri, înainte de a adormi din nou pe brațul acesteia, fiind în cele din urmă salvată. Deși trezirea somnambulilor în astfel de circumstanțe extreme (sau dacă crezi că s-ar putea răni) este probabil justificată, ar trebui să o faci cu precauție.
„Nu există un consens asupra celei mai bune abordări atunci când cineva întâlnește un pacient somnambul. Nu este periculos să trezești un pacient din somnambulism, dar experții care descurajează acest lucru spun că este nereușit și duce la dezorientarea pacientului,” a adăugat Reddy. „Încearcă să-l readuci ușor în pat fără a face încercări forțate. Dacă nu reușești, supraveghează-l îndeaproape pentru a-i asigura siguranța și încearcă din nou după ce a trecut ceva timp.”
Somnambulismul apare de obicei în copilărie și este ceva care se rezolvă de la sine. Totuși, dacă somnambulismul este frecvent sau te îngrijorează că ai putea cauza răni ție sau altora, este indicat să contactezi un medic.